Som kjent ble det innført fri roaming ved bruk av mobiltelefon fra 15. juni 2017, og dette betyr at mobiloperatørene ikke har anledning til å ta mer betalt for bruk i EØS-land enn i Norge. Dette betyr ikke at det er billig å ringe fra Norge til utlandet!

Var obs på at fri roaming ikke betyr at det er billig å ringe fra Norge til utlandet.

Kort fortalt betyr dette følgende: så lenge du er på reise i et EU-/EØS-land skal du kunne bruke mobiltelefonen din akkurat som normalt, og det skal ikke koste deg noe ekstra. Roaming innebærer altså all bruk av mobilnettet i andre land, og dette inkluderer altså både ringing, sending av SMS, MMS og surfing på nett.

Mobiloperatørene opererer med forskjellige priser og kostnader ved å ringe utenlands og du må derfor undersøke spesifikk hva som gjelder for ditt abonnement.

Vær imidlertid observant på at du naturligvis er like avhengig av datakvoten din når du befinner deg i utlandet som i Norge. Hvis du havner i en situasjon hvor du har brukt den opp kan du imidlertid kjøpe mer data – men da til samme priser som i Norge. Regelverket gir uansett mobiloperatørene muligheten til å sette sine egne grenser for roaming – altså at de gir kundene sine en makskvote roaming pr. måned.

Hvilke land gjelder dette?

Som sagt gjelder fri roaming 28 EU-landene samt EFTA landene Norge, Liechtenstein og Island. Man skal derfor være observant på at det dermed er flere land i Europa som ikke omfattes av dette, og det inkluderer Tyrkia, Albania og Sveits – samt Kanaløyene og Isle of Man. Enkelte operatører har valgt å inkludere land som i utgangspunktet ikke er inkludert, og dette kan være land som f.eks. Sveits. Det tilbys også fri roaming i land som ligger langt vekk fra Europa, og dette er land som Fransk Guyana og Guadalupe – kort fortalt: det er smart å sjekke med mobiloperatøren din hvor fri roaming gjelder.

Kostnader ved å ringe til utlandet fra Norge

Man skulle jo tro at det er mulig å ringe til alle landene i EØS/EU fra Norge uten å måtte betale ekstra kostnader, men slik er det imidlertid ikke. Å ringe til utlandet fra Norge er ikke roaming så disse reglene som vi har skissert ovenfor gjelder ikke. Det vil derfor fortsatt være kostbart å ringe til land som Spania.